Kaj je ENERGY STAR®

ENERGY STAR® je simbol energetske učinkovitosti, ki ga podpira vlada in zagotavlja preproste, verodostojne in nepristranske informacije, na katere se potrošniki in podjetja zanašajo pri sprejemanju dobro informiranih odločitev. Na tisoče industrijskih, komercialnih, komunalnih, državnih in lokalnih organizacij sodeluje z Agencijo ZDA za varstvo okolja (EPA) pri zagotavljanju stroškovno varčnih rešitev za energetsko učinkovitost, ki varujejo podnebje in hkrati izboljšujejo kakovost zraka in varovanje javnega zdravja. Od leta 1992 so ENERGY STAR in njegovi partnerji pomagali ameriškim družinam in podjetjem prihraniti 5 trilijonov kilovatnih ur električne energije, se izogniti več kot 500 milijardam dolarjev stroškov energije in doseči zmanjšanje toplogrednih plinov za 4 milijarde ton. V času trajanja programa je vsak dolar, ki ga je EPA porabil za ENERGY STAR, prinesel skoraj 350 USD prihranka stroškov energije za ameriška podjetja in gospodinjstva. Samo leta 2020 so ENERGY STAR in njegovi partnerji Američanom pomagali prihraniti več kot 520 milijard kilovatnih ur električne energije in se izogniti stroškom za energijo v višini 42 milijard dolarjev.

 

Produkti ENERGY STAR®

ENERGY STAR je preprosta izbira za energetsko učinkovitost, ki potrošnikom in podjetjem olajša nakup izdelkov, ki prihranijo denar in varujejo okolje. EPA zagotavlja, da je vsak izdelek, ki si prisluži oznako, neodvisno certificiran za zagotavljanje učinkovitosti in prihrankov, ki so jih potrošniki pričakovali. Zaradi te integritete so Američani leta 2020 kupili več kot 300 milijonov izdelkov s certifikatom ENERGY STAR in več kot 300 milijonov žarnic s certifikatom ENERGY STAR, s tržno vrednostjo več kot 100 milijard dolarjev. Pravzaprav je bilo v letu 2020 vsak dan prodanih povprečno 800.000 izdelkov s certifikatom ENERGY STAR, s čimer je bilo skupno več kot 7 milijard prodanih izdelkov od leta 1992. Več o izdelkih ENERGY STAR si lahko preberete na njihovi uradni strani.

 

ENERGY STAR®, delovna mesta in gospodarstvo

ENERGY STAR podpira prehod na gospodarstvo s čisto energijo s spodbujanjem delovnih mest in gospodarskega razvoja, večje konkurenčnosti in zdravega okolja. Izdelki, domovi, zgradbe in obrati s certifikatom ENERGY STAR so samo v letu 2020 ameriškim družinam in podjetjem pomagali prihraniti več kot 520 milijard kilovatnih ur električne energije in se izogniti stroškom energije v višini 42 milijard dolarjev. Program ENERGY STAR spodbuja znatne zasebne naložbe – v času trajanja programa je vsak dolar, ki ga je EPA porabil za ENERGY STAR, povzročil 230 USD, ki so jih ameriška podjetja in gospodinjstva vložila v energetsko učinkovito infrastrukturo in storitve.

Poleg tega je glede na Poročilo o energiji in zaposlovanju v ZDA več kot 700.000 Američanov zaposlenih v proizvodnji ali nameščanju izdelkov s certifikatom ENERGY STAR – približno 35 % od ocenjenih 2,1 milijona delovnih mest na področju energetske učinkovitosti v ZDA leta 2020. Poleg tega ENERGY STAR s povečanjem energetske učinkovitosti podpira energetsko varnost ZDA in pomaga izboljšati zanesljivost električnega omrežja.

 

ENERGY STAR in okolje

ENERGY STAR je pomembno orodje v boju proti podnebnim spremembam, izboljšanju kakovosti zraka in varovanju javnega zdravja. Z zmanjševanjem emisij toplogrednih plinov in drugih onesnaževal zraka ENERGY STAR državam in lokalnim oblastem omogoča tudi večjo prilagodljivost in nižje stroške pri izpolnjevanju njihovih ciljev glede podnebja, kakovosti zraka in javnega zdravja. Samo leta 2020 so ENERGY STAR in njegovi partnerji Američanom pomagali prihraniti več kot 520 milijard kilovatnih ur električne energije in se izogniti stroškom za energijo v višini 42 milijard dolarjev. Ti prihranki so povzročili povezano zmanjšanje emisij za več kot 400 milijonov metričnih ton toplogrednih plinov, kar je približno enako več kot petim odstotkom skupnih emisij toplogrednih plinov v ZDA. Ti prihranki so privedli tudi do zmanjšanja za 210.000 kratkih ton žveplovega dioksida, 210.000 kratkih ton dušikovih oksidov in 20.000 kratkih ton drobnih trdnih delcev (PM2,5). Preprečeno onesnaženje zraka zaradi oznake ENERGY STAR je samo v letu 2019 povzročilo od 7 do 17 milijard dolarjev koristi za javno zdravje. Od leta 1992 je ENERGY STAR pomagal zmanjšati emisije toplogrednih plinov za 4 milijarde metričnih ton. V času trajanja programa so se za vsak dolar naložbe EPA zmanjšale 3 metrične tone toplogrednih plinov.

 

Na uradni spletni strani www.energystar.gov si lahko ogledate vse naprave, ki dosegajo omenjeni standard, ter prenesete certifikat za željeno napravo. Iskalnik naprav se nahaja na linku.

Izdelava spletne trgovine
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih